
Merhaba Arkadaşlar yeni bir makale ile sizlerle tekrardan beraberiz.Bundan önce gerek Windows Server gerek Linux Server alanında sizlere yardımcı olmak için birçok makale hazırladım umarım sizlere yardımcı olmuştur.Bu makalemde ise sizlere Windows Server kullanılan bir yapı olan Roaming Profile ‘dan bahsedeceğim.
Kullanıcıların profilleri Local User Profil ‘de olduğu gibi yerel bilgisayarlarda değil de merkezi olarak kullanılan bir bilgisayarda tutulur. Amaç, kullanıcı hangi bilgisayarda giriş yaparsa yapsın kendi dosyalarını( User’in altında profile de tutulmak şartıyla) o PC ‘ye beraberinde taşır. Bu taşınan dosyalar, kullanıcı hesabı açıldığında standart olarak oluşan kullanıcı isminin altında bulunan dosyalardır. Burada bulunan kullanıcının belgeleri, indirmiş olduğu dosyalar, kişisel olarak ayarlamış olduğu ayarlar vs. bunları kapsamaktadır. Roaming Profile en önemli özelliği Domain ortamında çalışmasıdır.Bu da bize beraberinde Doamin de yer alan tüm user’lara bu özelliği kullanma fırsatı tanıyor.
Peki bu dosyalar nasıl taşınıyor? Normalde Domain de olan bir kullanıcı yine Domain de olan bir PC ‘de oturum açtığın da o kullanıcının profili kullanıcının yerel bilgisayarına kaydeder. Roaming Profile hesabı olarak yapılandırdığımızda bu verileri merkezi bir sunucudan dosya paylaşımına açarak oradan dosyaları çekmesini sağlıyoruz.Böylece kullanıcı hangi PC de oturum açarsa açsın kullanıcı merkez sunucu (Örneğin File Server) ile iletişime geçerek profil dosyalarını çekecektir.
Şimdi ise Roaming Profile yapısını nasıl oluşturacağımıza bakacağız.Ben bunu kendi PC’im üzerinde test ettiğim için mevcutta bir File Server’im olmadığından 🙂 bu işlemi Windows Server üzerinde gerçekleştireceğim.Bu işlem için VMware Workstation üzerinde bir Windows Server 2016(ben bunu kullandım) bir de Client PC olarak kullanmak için Windows 10 işletim sistemli makine kurulumu gerçekleştirdim. Roaming Profile işlemine başlamadan önce Windows Server 2016 AD kurulumunu gerçekleştirdim ve Client PC olan Windows 10 makinesini Domain’e dahil ettim.Gerekli işlemlerini yerine getirdiğimize göre Roaming Profile yapısını kurmaya başlayabiliriz.Öncelikle Windows 10 makinemizde Local Disk C’nin altında Roaming_Profile adında bir klasör oluşturacağız ve klasörün Properties-Sharing kısmından share sekmesinden dosyanın Network Path’ini oluşturacağız.Daha sonra oluşturmuş olduğumuz dosya için gerekli izinleri veriyoruz.
Roaming Profile Share Folder
Daha sonraki adımda ise ; oluşturmuş olduğumuz Network Path’ini User’a tanımlıyoruz.
Roaming Profile User Properties
Not=Profile Path yaptığımız ayarı alması için client bilgisayar da sign out sign in işlemini client pc de yaparksak yapmış olduğumuz ayarlar File Server olarak kullandığımız 🙂 Windows Server sunucusuna yansır.
Not=Bu Path’e Windows Tuşu + R komutuna basarak gelen pencerede \\SERVER2016\Roaming_Profile yazarak da profilimize erişebiliriz.
Eğer bu ayarı o kullanıcı da kaldırmak istiyorsak o kullanıcının Properties ayarlarından Profile sekmesinde Profile Path kısmında yazanı silersek Roaming Profile ayarını disable ‘a çekmiş oluruz.
Sonuç olarak ; Gezici Profil ile ilgili bilgiler vermeye çalıştım. Bu yapıyı hayata geçirirken dikkat etmemiz gereken temel noktalar bunlar. Ama her yapıya göre de farklı durumlar söz konusu olabilir. Sonuç olarak Gezici Kullanıcı Profili iyi planlandıktan sonra uygulanması gereken bir özelliktir. Roaming Profile ile anlatacaklarım bu kadar sizlere umarım faydalı olur.Başka bir makalede görüşmek dileğiyle….
#StayAtHome
Bir yanıt bırakın