18 dünya şampiyonluğu ile yaşayan en büyük Go oyuncusu olarak kabul edilen Lee Se-dol ile Google DeepMind tarafından geliştirilen; makine öğrenmesinin bir sonraki aşaması olarak nitelendirebileceğimiz derin sinir ağları tabanlı, öğrenebilen yapay zeka programı AlphaGo arasındaki üçüncü müsabakanın da galibi yapay zeka oldu.
3-0’lık net bir zafer kazanarak hem 1 milyon dolarlık ödülü cebine koyan hem de oynananacak diğer iki maçı formaliteye döndüren AlphaGo’nun bu galibiyeti ile birlikte artık -ne kadar iyi olursa olsun- bir insanın hiçbir şekilde yapay zekanın önünde duramayacağın da ‘neredeyse’ kanıtlandığını söylersek sanırız abartmış olmayız.
Google’ın öğrenebilen yapay zekası AlphaGo, yaşayan en büyük Go oyuncusunu 3-0 yenerek yapay zeka tarihinde yeni bir dönemin habercisi oldu!
Üstelik bugün oynanan bu üçüncü maçı öncekilerden ayıran çok önemli bir detay var. Şöyle ki bundan önceki ilk iki oyunda standart hamleler üzerinden giden AlphaGo’nun bu defa ‘Ko‘ adı verilen açmazların da üzerinden gelebildiği ve uzun vadeli strateji gerektiren kritik hamleleri gerçekleştirebildiği kanıtlandı.
Müsabakanın ertesinde tahmin edebileceğimiz gibi her iki taraf da ‘iyi bir oyun oldu vb.’ tadında açıklamalar yaptılar. Haliyle hepsini aktarmaya gerek yok ancak DeepMind’ın kurucusu olan Demis Hassabis’in şu yorumunu vermeden geçmeyelim:
-
“Açık konuşmak gerekirse, tam anlamıyla dumur olmuş durumdayım. Ne diyeceğimi bilmiyorum. AlphaGo tek bir saniye içerisinde onbinlerce hamle hesaplayabiliyor. İşte beni asıl şaşırtan Lee Se-dol’un bununla başa çıkabilmesi ve dahası AlphaGo’yu sınırlarını zorlamaya kadar itmeti başarabilmesi. Bu müsabakanın hedefi AlphaGo’nun nereye kadar gidebileceğini görmekti ve Lee’nin inanılmaz zekası ve yeteneği bunu bize sağladı.”
E tabi bilgisayarın işlem gücüne yetişmek insan beyniyle mümkün mü
Kesinlikle Haklısınız…!Hızlı bir şekilde gelişen Teknoloji çağına olabildiğince destek ve ayak uydurmamız gerekmektedir.
Yapay zeka konusunda çalışmanız var mı
Merhaba Aleyna Hanım, tabiki de yapay zeka alanı ile ilgili çalışmam mevcut.İlerleyen zamanlar da o konularla ilgili de yazılar paylaşacağım.Yoğun iş temposundan dolayı çalışmalarımı sizlere hızlı bir şekilde aktaramamaktayım.Lakin yakın zamanda güzel paylaşımlarım olacak.Takipte kalın. 🙂
Yapay zeka kullanarak optimizasyon algoritmaları oluşturmamız mümkün müdür acaba ?
Merhabalar Muhammed Bey,
Tabiki de o alanla ilgili çalışmalarım da olacak.
Zamanı gelince Yapay Zeka Optimizasyonu Algoritmalarından da bahsedeceğim.
Çok özel değilse bu konudaki çalışmalarınızın kapsamını sorabilir miyim ?